Sommige dingen in het leven moet je gewoon accepteren. Bijvoorbeeld dat je van chocolade bij het avondeten misselijk wordt. En dat je na acht bier de volgende dag weinig meer voor elkaar krijgt. En dat MDMA gebruiken betekent dat je hoogstwaarschijnlijk een comedown krijgt.
Comedowns (de zogenaamde ‘dinsdagdip’) zijn lang beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van MDMA-gebruik, maar recent onderzoek heeft dit in twijfel getrokken. In een studie gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology, getiteld ‘Debunking the myth of ‘Blue Mondays’’, werd gekeken of de comedowns van de drug die je op straat kunt kopen ook optraden als MDMA in een klinische setting werd gebruikt.
De resultaten waren behoorlijk verrassend. In de studie werden veertien mensen gevolgd die MDMA-ondersteunende psychotherapie kregen om alcoholmisbruik te behandelen. Geen van deze mensen meldde een stemmingsschommeling na klinisch gebruik van MDMA. Ze voelden zich dus helemaal niet slecht.
Lees het hele artikel op VICE.com.
Raoul Koning van de Jellinek zet vraagtekens bij dit onderzoek: “Ik denk dat dat vooral te maken heeft met het feit dat alle deelnemers van dat onderzoek weinig ervaring hebben. De kater komt later bij MDMA. Eerste paar keer heeft bijna niemand een kater. Maar bij meer ervaring komt de kater. Ook bij hogere doseringen en vaker gebruik. En uiteraard ook bij veel bewegen, een verstoord slaap- en eetpatroon. Maar hij brengt het wel erg convenient allemaal voor zijn eigen werkveld.”
Lees ook: Kun je de XTC dip voorkomen?