Home Nieuws Dit is wat regelmatig alcohol drinken met je doet, en dit gebeurt als je (tijdelijk) stopt

Dit is wat regelmatig alcohol drinken met je doet, en dit gebeurt als je (tijdelijk) stopt

Hoewel het de normaalste zaak van de wereld lijkt, weten we allemaal stiekem wel dat alcohol slecht voor ons is. Hoe slecht is voor velen alleen de vraag. Wat zijn precies de gevolgen voor je gezondheid op de lange termijn?

Samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en Ninette van Hasselt, hoofd van het Expertisecentrum Alcohol bij het Trimbos Instituut, zet LINDA de feiten voor je op een rij.

Een glas per dag

Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade – zo stelt het Trimbos Instituut. Maar vanaf welke hoeveelheid alcohol ga je negatieve gevolgen ervaren? “De gezondheidsraad geeft als advies om niet, of niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken”, vertelt van Hasselt. “Maar de exacte hoeveelheid en regelmaat die risicovol is, verschilt per ziekte.”

Het is volgens van Hasselt daarom moeilijk om een duidelijke grens te trekken. Want wat als je doordeweeks niet drinkt, maar in het weekend all out gaat? “Dat is het lastige aan de statistieken die we hebben: die baseren zich niet altijd op binge-drinken. Wel weten we zeker dat het risico op dementie toeneemt op het moment dat je vaak black-outs of gray-outs (waarbij je maar kleine beetjes van een avond herinnert) hebt tijdens een avond uitgaan.”

Gevolgen op lange termijn

Als we kijken naar het grotere plaatje, vertelt van Hasselt dat er maar liefst tweehonderd ziekten zijn waar alcohol mee samenhangt. “Op de lange termijn zien we dat alcohol een rol speelt bij verschillende soorten kanker.” Het is zelfs geclassificeerd als kankerverwekkend door het WHO. Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 4.9 procent van de sterfgevallen aan kanker worden veroorzaakt door alcoholgebruik.

“Bij vrouwen is zelfs gebleken dat een glas alcohol per dag zorgt voor een verhoogde kans op borstkanker”, vertelt van Hasselt. “Hoe meer je drinkt, des te groter het risico, ook op andere kankersoorten, hart- en vaatziekten en leverproblemen.”

Lees het hele artikel van Anne Schiphof op LINDA.nl.

Meer info:

Scroll naar boven