Home Nieuws Drie nieuwe studies naar risico’s van XTC
XTC en hartklepfunctie

Drie nieuwe studies naar risico’s van XTC

Er is geen veilige manier om XTC te gebruiken en incidenten te voorkomen. Ook is er geen duidelijk verband tussen de hoeveelheid MDMA en de ernst van een gezondheidsincident. Gezondheidsklachten kunnen zich niet alleen direct na gebruik voordoen, maar ook nog langere tijd na gebruik.

Dat zijn de conclusies van drie nieuwe onderzoeken naar de effecten van XTC van het Trimbos-instituut (ism met o.a. het NFI). De onderzoeken laten zien dat de effecten van XTC onvoorspelbaar zijn. Preventiemaatregelen, zoals het laten testen van de pillen, verkleinen weliswaar de risico’s maar kunnen (ernstige) incidenten niet uitsluiten.

Ernstige intoxicaties uit de Monitor Drugincidenten
Uit de gegevens van 631 patiënten met een ernstig intoxicatiebeeld na gebruik van XTC blijkt dat patiënten een grote variatie in acute problemen kunnen krijgen. Geregistreerd werden onder meer problemen in de bloedsomloop (te hoge of te lage hartslag, te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen), oververhitting, bewustzijnsdalingen, psychiatrische verschijnselen, epileptische insulten, kaakklem en watervergiftiging. De gegevens suggereren dat acute gezondheidsproblemen na gebruik van XTC geen zeldzaamheid zijn. Naar schatting krijgt 1 op de 250 gebruikers hier mee te maken.

Dossieronderzoek MDMA-gerelateerde sterfgevallen
De concentratie van MDMA in het bloed bij overleden personen is soms lager dan bij gebruikers die met dezelfde concentratie in hun bloed nog gewoon aan het verkeer deelnemen. Dat is een opvallende conclusie uit een dossieronderzoek in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naar MDMA-gerelateerde sterfgevallen. De meeste personen die overleden aan het gebruik van XTC bleken verder gezond; in slechts een paar gevallen was er sprake van bestaande afwijkingen, meestal aan een hart of vaten.

Interviews met gebruikers
XTC-gebruikers praten niet graag over een negatieve ervaring met XTC. Maar weinig van de gebruikers die werden benaderd voor een interview, nadat ze als patiënt behandeling zochten op een EHBO of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis vanwege een acuut gezondheidsprobleem, wilden hierover geïnterviewd worden. Gebruikers die geen medische hulp zochten hadden in een flink aantal gevallen wel een serieus gezondheidsprobleem, zoals een angst- of paniekaanval, geheugenverlies of pijn op de borst. Slechts een minderheid van de geïnterviewde meldde geen klachten te hebben gehad.

Veilig gebruik van XTC bestaat niet
De drie onderzoeken bieden weinig aanknopingspunten om te voorspellen welke gebruikers wel of geen (acuut) gezondheidsprobleem zullen ontwikkelen als zij XTC gebruiken. Het blijft een drug met onvoorspelbare effecten. Door het nemen van preventiemaatregelen worden risico’s mogelijk verkleind, maar nooit uitgesloten.

Lees verder op trimbos.nl.

 

Scroll naar boven