Home Nieuws Drugsbeleid in Nederland: ‘We zitten gevangen in een kat-en-muisspel’

Drugsbeleid in Nederland: ‘We zitten gevangen in een kat-en-muisspel’

Metro gaat in een driedelige serie het gesprek aan met deskundigen, experts en ervaringsdeskundigen over het drugsbeleid in Nederland. In deze reeks vertellen drie mensen wat zij vinden van het drugsbeleid. Dat is o.a. Floor van Bakkum, manager preventie bij verslavingszorg Jellinek.

Het huidige drugsbeleid: verbieden en dan?

Als manager preventie bij verslavingszorg Jellinek legt Van Bakkum uit: „Doordat drugs op de illegale markt te verkrijgen is, is het voor ons heel moeilijk om daar echt goed grip op te krijgen. Je kunt het verbieden en dan kun je mensen gaan bestraffen voor het produceren en het verhandelen, maar je hebt er verder helemaal geen invloed meer op.” En wat gebeurt er zodra er geen invloed meer op is? Er komt weer een nieuwe designerdrug, die vervolgens ook verboden wordt, waardoor opnieuw de grip op het product verdwijnt.

Om te voorkomen dat dit zo eindeloos doorgaat, werkt het kabinet momenteel aan een volledig stofgroepen verbod, waarbij hele stofgroepen onder de Opiumwet worden gebracht. Maar lost dat het op? Volgens Van Bakkum komt er dan een nieuwe vraag tevoorschijn: „Wat wordt dán het alternatief?

Lees het hele artikel van Meike van Zandvoort op Metronieuws.nl.

Lees hier meer over drugs en de wet

Scroll naar boven