Een sleuteltje op de wc of bij het inkakken een kwartje bijpakken. Documentairemaker Kim Rebergen had het idee dat iedereen om haar heen drugs gebruikte. Is dit het nieuwe normaal, vroeg ze zich af. Ze maakte er een documentaire over met een voor haar verrassende conclusie: zo genormaliseerd zijn drugs helemaal niet.
Op de vraag waarom ze de documentaire heeft gemaakt antwoordt de 22-jarige Rebergen droogjes: “Omdat ik een afstudeeropdracht moest hebben.” Lachend voegt ze toe dat dat maar een klein deel van de reden was. Als journalistiekstudent én iemand die graag uitgaat verbaasde ze zich over hoe mensen om haar heen over drugs praatten. “Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”
De cijfers
Om erachter te komen of er inderdaad iets is veranderd, trok Rebergen naar het in Utrecht gevestigde kennisinstituut Trimbos, dat gespecialiseerd is in verslavingszorg. Daar sprak ze met Martha de Jonge, projectleider Drugspreventie. “Het drugsgebruik is het hoogst bij jongeren tussen de 20 en 25 jaar”, legde zij uit. Tot zover geen verrassingen.
“Ik denk dat er wel groepen zijn waarin het gebruik van drugs veel voorkomt, veel besproken wordt en dat in die groepen het gebruik redelijk genormaliseerd is”, zegt De Jonge. Welke groepen dat dan precies zijn, is moeilijk te zeggen. “Er is een Gronings onderzoek dat suggereert dat het gebruik van sommige drugs genormaliseerd is onder mannelijke leden van studentenverenigingen. Maar dus niet onder andere groepen studenten.”
Lees het hele artikel van Tom Scheele op RTVUtrecht.nl.