Home Nieuws Een op de tien jongeren vapet geregeld, blijkt uit ‘eerste betrouwbare onderzoek’

Een op de tien jongeren vapet geregeld, blijkt uit ‘eerste betrouwbare onderzoek’

Een op de tien jongeren tussen 12 en 25 gebruikt maandelijks e-sigaretten; ruim een op de vijf heeft het afgelopen jaar weleens gevapet. Vapen en roken gaan bovendien vaak samen: het merendeel van de jongeren die vapen, rookt ook tabak.

Dat blijkt uit een vragenlijstonderzoek van het Trimbos-instituut onder ruim 4.700 Nederlandse jongeren. Long- en verslavingsartsen maken zich al langer zorgen om vapende jongeren. Het gebruik van e-sigaretten, hoewel in sommige aspecten minder slecht dan tabakssigaretten, is schadelijk voor de gezondheid. Zo zit in vapes vaak de zeer verslavende stof nicotine.

Nicotine is voor jongeren extra riskant: het kan concentratieproblemen en andere schade aanrichten aan hun hersenen, die nog in ontwikkeling zijn.

Hoe schadelijk het gebruik van e-sigaretten op de lange termijn is, is nog niet bekend. Wetenschappers vinden wel steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van de vrolijk gekleurde wegwerpvapes met verleidelijke smaakjes als red bull, watermeloen of piña colada een opstapje kunnen vormen tot het roken van reguliere sigaretten.

Betrouwbaar beeld

Uit het Trimbos-onderzoek – dat volgens het instituut voor het eerst een betrouwbaar beeld geeft van het gebruik van e-sigaretten onder jongeren tussen 12 en 25 – blijkt dat vapen en roken vaak hand in hand gaan: 69 procent van de jongeren die geregeld een e-sigaret gebruiken, roken ook tabakssigaretten.

‘Jarenlang is er geroepen: jongeren kunnen beter vapen dan roken, want dat is minder schadelijk’, zegt onderzoeker Esther Croes, onderzoeker bij het Trimbos-instituut. ‘Dat is flauwekul, blijkt nu, want jongeren doen het allebei.’ Of vapen tot roken leidt of andersom, blijkt niet uit dit onderzoek, maar mogelijk wel uit een vervolganalyse.

Lees het hele artikel van Kaya Bouma op Volkskrant.nl.

Meer info:

Scroll naar boven