Home Nieuws Enorme stijging aantal bekeuringen voor rijden onder invloed: in 2022 zo’n 37,3 procent meer dan een jaar eerder

Enorme stijging aantal bekeuringen voor rijden onder invloed: in 2022 zo’n 37,3 procent meer dan een jaar eerder

De politie heeft in 2022 veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Het waren er ruim 43 duizend, 37,4 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de politie maandag heeft gepubliceerd.

Het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed en het weigeren van een ademanalyse, bloedproef of urineonderzoek nam het meest toe in Limburg, Gelderland en Zuid-Holland. De stijging was in die provincies ongeveer 46 procent.

De afgelopen tien jaar, dus ook voor de coronapandemie, was het aantal overtredingen veel kleiner dan in 2022. Een woordvoerder van de korpsleiding spreekt van een ‘zorgelijke’ ontwikkeling, maar kan die niet verklaren. ‘Waarom mensen achter het stuur kruipen met een slok te veel op, is niet aan ons.’ De korpsleiding ‘constateert het’, en zet ‘onverminderd’ in op handhaving.

Critici wijzen erop dat de politie sinds 2016 minder grootschalige alcoholcontroles uitvoert (oftewel: fuiken opzet) en vaker kiest voor kleinschalige, korter durende maatregelen, omdat door sociale media sneller bekend wordt waar agenten staan. ‘Het voordeel van die aanpak was dat er een preventieve werking van uitging’, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. ‘Je hoort vaak dat mensen elkaar waarschuwen. Dat kan zo zijn, maar daarmee gaf de politie wel een signaal: wij houden u in de gaten.

Lees het hele artikel van Menno van Dongen en Nina Eshuis op Volkskrant.nl.

Meer info:

Scroll naar boven