Home Nieuws Evenementenbier, feit of fabel?

Evenementenbier, feit of fabel?

Evenemtentenbier: een slap lauw biertje op een festival.. Verdenk jij de bierbrouwers er ook van dat het bier op festivals aangelengd wordt met water? Het Einhovens Dagblad ging op onderzoek uit en zocht daarvoor de samenwerking met studenten van Fontys School of Applied Science in Eindhoven.

In totaal zijn 21 biermonsters in afsluitbare minireageerbuisjes verzameld tijdens de enkele grote evenementen in Brabant dit voorjaar. Die biermonsters zijn allemaal veiliggesteld in het lab en worden getest op alcoholpercentage.

Ook wordt er gebeld met de Alcohol Infolijn van Trimbos Instituut met de vraag bestaat evenementenbier? ,,Er bestaat wel bier met een lager alcoholpercentage”, zegt Nienke van de infolijn. ,,Maar dat normaal bier wordt verdund met water is een fabeltje”, zegt ze overtuigend. ,,Bovendien moet het altijd duidelijk aangegeven worden als er bier wordt geschonken met minder alcohol.” Volgens de infolijn gebeurt dat weleens bij risicowedstrijden in het voetbal. Daarnaast produceren steeds meer brouwers ook bier met een lager alcoholpercentage. Als je op een festival overal parasols en bierviltjes ziet staan van Bavaria 3,3 dan is de kans dus groot dat er 3,3 procent alcohol in zit.

Uitslagen
De alcoholpercentages schommelen geregeld rond de 4,5. Kortom, van dat bier zou je tien in plaats van negen glazen bier moeten drinken om dezelfde hoeveelheid alcohol binnen te krijgen. 

Fontys-student Milou Jaspers wijst echter op de foutmarge in de meting. “Als je daar rekening mee houdt, is er maar één conclusie mogelijk”, zegt Jaspers. “Wij zijn geen evenementenbier tegengekomen.”

Lees het hele artikel op ED.nl

Scroll naar boven