Home Nieuws Feestende toerist blijft naar Amsterdam komen, gemeente start toch nieuwe campagne

Feestende toerist blijft naar Amsterdam komen, gemeente start toch nieuwe campagne

De Stay Awaycampagne heeft er niet toe geleid dat zuipende en blowende Britten wegblijven uit Amsterdam. Toch komt de gemeente begin volgend jaar met nieuwe video’s, gericht op een betere leefbaarheid in de binnenstad.

Met veel hoongelach werd gereageerd op de filmpjes die Amsterdam begin dit jaar inzette om overlastgevende Britten te weren uit de stad. Op de video’s zijn de ‘gevaren’ van feesten in Amsterdam te zien: een dronken jongen wordt opgepakt en krijgt een boete van 140 euro. In een ander filmpje verdwijnt iemand in een ziekenauto na het nuttigen van een te hoge dosis drugs.

De video’s werden verspreid in de maanden april, mei en juni en 3,3 miljoen keer vertoond aan mannen in de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. Het effect? In ieder geval niet dat de feesttoerist Amsterdam minder aantrekkelijk vindt, concluderen burgemeester Femke Halsema en wethouder Sofyan Mbarki (Aanpak Binnenstad) in een brief aan de gemeenteraad.

Ze zien desalniettemin positieve punten. Hij wijst erop dat de problematiek rondom overtoerisme en overlast nationaal en internationaal ‘flink’ is aangekaart. Onder meer The Guardian schreef erover, vanuit Barcelona en Praag zou met ‘interesse’ zijn gereageerd op de campagne en in de Tweede Kamer is het besproken. Het vervolg van de campagne willen ze steunen als hiermee drugstoerisme wordt aangepakt.

Lees het hele artikel van David Hielkema op Parool.nl.

Scroll naar boven