Home Nieuws Feit of fictie: ‘Alcohol helpt om op te warmen’

Feit of fictie: ‘Alcohol helpt om op te warmen’

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoekt Nationale Zorggids of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Dit keer: “Alcohol helpt om op te warmen”.

Mensen die weleens alcohol drinken, zullen het herkennen: als je een borrel drinkt, vooral sterke drank, krijg je het warmer. Dat zullen de meeste mensen beamen. Maar helpt alcohol om je lichaamstemperatuur te beïnvloeden, bijvoorbeeld in de winter als het koud is?

Lichaamstemperatuur

Hoewel je het mogelijk warm krijgt na het drinken van alcohol is het een slecht idee om alcohol te drinken om op te warmen. Alcohol is namelijk totaal niet geschikt om je lichaamstemperatuur mee op te krikken. Wat wel helpt, is om ‘normale’ warme dranken te drinken. Door warme dranken te drinken, gaat de temperatuur van de lichaamskern omhoog. Hierdoor zal er meer bloed naar de handen en voeten stromen. Door het drinken van alcohol raak je juist sneller onderkoeld. Alcohol verwijdt de bloedvaten namelijk. Daardoor stroomt het bloed uit de ledematen terug naar het hart, waardoor je warmte verliest. 

Lees het hele artikel op Nationalezorggids.nl.

Meer info:

Scroll naar boven