Home Nieuws Gevaarlijke pillen in omloop met Tesla-logo bevatten zeer hoge dosis DOC

Gevaarlijke pillen in omloop met Tesla-logo bevatten zeer hoge dosis DOC

Sinds begin april zijn er enkele pillen die verkocht waren als pillen met daarin de stof 2C-B ingeleverd bij de testservices van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het gaat om donkerroze, driehoekvormige pillen met een Tesla-logo. Na analyse bleken deze pillen geen 2C-B, maar het langwerkende tripmiddel DOC (2,5-dimethoxy-4-chlooramfetamine) te bevatten. Vervolgonderzoek heeft uitgewezen dat het om een zeer hoge dosis gaat. De pillen zijn op verschillende plekken in het land gesignaleerd. Inmiddels is ook bekend dat gebruik van deze pillen voor zeer heftige tripeffecten en ook lichamelijke effecten heeft gezorgd dat acute ziekenhuisopname nodig was. Op basis van deze informatie waarschuwt het Trimbos-instituut om extra alert te zijn en deze pil niet te gebruiken.

Effecten en risico’s

De pillen die door het DIMS zijn geanalyseerd waren in eerste instantie verkocht als 2C-B. Maar het is mogelijk dat deze pillen inmiddels onder een andere noemer in de omloop zijn. De stof DOC is een tripmiddel met sterke tripeffecten en kan al bij lage dosering hevige hallucinaties veroorzaken. Deze effecten kunnen erg lang aanhouden, tot wel 24 uur. Zeker als je deze effecten niet verwacht – bijvoorbeeld omdat de pil als 2C-B is verkocht en je milde tripeffecten verwacht – kan dit zeer beangstigend zijn. Bovendien duurt het enkele uren voor de effecten van DOC te merken zijn. Het risico is dat je bij gaat nemen omdat je denkt dat het niet werkt. Zeker als je denkt dat je 2C-B hebt genomen, dat sneller werkt. De gevonden dosering van DOC in de gevaarlijke Tesla-pillen is zeer hoog. Dit zorgt ervoor dat ook de lichamelijke effecten van DOC acuut gevaar kunnen opleveren: verhoogde hartslag, agressie, epileptische aanvallen en verhoogde lichaamstemperatuur.

Wat kun je doen als je deze pil in bezit hebt of al ingenomen?

Gebruik deze pil absoluut niet. Als iemand deze pil toch al heeft ingenomen en daardoor heftige effecten ervaart, schakel bel dan 112 en probeer hem/haar in de tussentijd zoveel mogelijk te kalmeren.

Vooral tijdens coronacrisis: pas op met drugs

Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig. Laat je drugs testen en download de Red Alert app zodat je direct op de hoogte bent van (extra) riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.

Trimbos-instituut, 2021

Scroll naar boven