Home Nieuws Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar XTC en hartklepfunctie
XTC en hartklepfunctie

Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar XTC en hartklepfunctie

Het OLVG is op zoek naar mensen die mee kunnen doen met een onderzoek naar het effect van langdurig/intensief XTC-gebruik op de hartklepfunctie. Eerder onderzoek liet zien dat hevig gebruik kan leiden tot schade aan de hartkleppen.

Criteria om deel te nemen

Ze zijn nog op zoek naar deelnemers.

  • Ben of ken jij iemand die in het leven meer dan 200 XTC-pillen heeft gebruikt? Ze zijn vooral op zoek naar mensen die langdurig (meer dan 10 jaar) en/of intensief (ten minste 200 XTC-pillen) gebruikt hebben in hun leven.
  • En wil je weten of jouw hart schade heeft opgelopen?
  • Of wil je graag bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek?

Hoe kun je deelnemen?

Deelname is gratis en volledig anoniem. Je kunt meer informatie krijgen of je aanmelden via [email protected] of te bellen naar 020-5993440. Een van de onderzoekers zal daarna contact met je opnemen of je geschikt bent. Het onderzoek bestaat uit een korte (digitale) vragenlijst van 5 minuten en een uitgebreide hartecho van ongeveer 45 minuten. Het onderzoek vindt alleen plaats in het OLVG, locatie Oost.

Meer informatie over het onderzoek

OLVG is een onderzoek gestart naar hartklepafwijkingen bij XTC/MDMA-gebruikers. Eerder kleinschalig onderzoek uit België (2007) liet zien dat hevig XTC-gebruik kan leiden tot schade aan de hartkleppen. De kleppen worden stijver, sluiten niet goed meer en kunnen op termijn hartfalen geven. OLVG wil met deze studie onderzoeken of langdurig en/of intensief gebruik van XTC inderdaad een nadelig effect heeft op de hartkleppen.

Scroll naar boven