Home Nieuws Grote rol alcohol in seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven

Grote rol alcohol in seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven

11% van de studentes wordt in haar studietijd verkracht, 30% aangerand. In de Volkskrant een artikel van 4 hele pagina’s over de rol die alcoholgebruik speelt in het seksueel geweld in het studentenleven.

Volgens Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld is alcohol een grote risicofactor voor het meemaken van seksueel geweld. Bij ten minste 22% van de mensen die zich direct na een verkrachting meldden bij het centrum was er sprake van drankgebruik, vertelt zij. Maar, voegt ze daaraan toe: “Slachtoffers die zelf gedronken hebben, melden zich uit schaamte veel minder vaak.”

De Universiteit Maastricht deed in 2021 onderzoek onder haar eigen populatie. Bijna 62% van de studenten die seksueel geweld had meegemaakt gaf aan dat de pleger alcohol had gebruikt. 68% had zelf alcohol genuttigd.

Er worden diverse redenen genoemd waarom alcohol zo’n grote rol speelt in het seksueel grensoverschrijdend gedrag in het studentenleven. Studenten drinken matelozer dan in voorgaande decennia, ook door allerlei drankspelletjes. Corpsleden drinken niet voor de gezelligheid maar om dronken te worden, heel erg dronken. Van invloed is ook de ongeschreven regel bij veel studentenverenigingen dat je seks hebt met degene die je gala-kaartje heeft betaald.

Lees het hele artikel van op STAP.nl.

Scroll naar boven