Home Nieuws Grote zorgen om stijgend aantal jonge blaaspatiënten door ketaminegebruik: 'Bij sommigen moeten we de blaas eruit halen'

Grote zorgen om stijgend aantal jonge blaaspatiënten door ketaminegebruik: ‘Bij sommigen moeten we de blaas eruit halen’

Urologen maken zich zorgen over de toename van jongeren met ernstige blaasproblemen, veroorzaakt door een ketamineverslaving. Ziekenhuizen zien soms tientallen jonge patiënten meer binnenkomen, blijkt uit een rondgang van EenVandaag langs 10 ziekenhuizen.

Een groeiende groep jongeren gebruikt de partydrug ketamine dagelijks en loopt daarbij een ernstige blaasontsteking op, wat vaak gepaard gaat met helse pijnen. Bij langdurig overmatig gebruik van het verdovingsmiddel lopen gebruikers bovendien risico op een zogenoemde ‘ketamineblaas’, die soms zelfs verwijderd moet worden.

Jongeren met een stoma

“Ketamine kan een ontstoken blaaswand als gevolg hebben”, zegt Laetitia de Kort, hoogleraar urologie en arts in het UMC Utrecht. “Als mensen het intensief gebruiken krijgen ze pijn aan hun blaas en moeten ze soms wel 20 keer per nacht uit bed om te plassen. Ze slapen niet meer en worden er helemaal radeloos van.”

De uroloog ziet een groeiende groep jonge patiënten op haar spreekuur verschijnen en waarschuwt voor de ernstige gevolgen van de partydrug. “Er zijn jongeren die zo’n vervelende reactie van de blaas hebben dat we de blaas eruit moeten halen. Zij krijgen dan een stoma, dat kan je nooit meer terugdraaien.”

Lees het hele artikel van Ferry Stoop op Eenvandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven