Home Nieuws Het taboe moet eraf: hoe burgemeester Halsema de 'heilloze oorlog tegen drugs' wil winnen met regulering

Het taboe moet eraf: hoe burgemeester Halsema de ‘heilloze oorlog tegen drugs’ wil winnen met regulering

Burgemeester Halsema van Amsterdam wil de handel in drugs reguleren en uit handen nemen van zware criminelen. Bijvoorbeeld door cocaïne te verstrekken op doktersrecept of xtc te verkopen op festivals. Ze wil dat het taboe van het onderwerp af gaat.

Lichtzinnig denkt ze naar eigen zeggen niet over regulering of zelfs legalisering van harddrugs. “Ik zeg ook niet: drugs zijn ongevaarlijk”, benadrukt Femke Halsema. “Maar als drugs een risico vormen voor de volksgezondheid, is het toch absurd dat wij de handel overlaten aan gewetenloze misdadigers? Het enige waar we in slagen is zware criminelen nog rijker maken dan ze al zijn.”

Reguleren van drugs op festivals

Op Amsterdamse festivals, in clubs en cafés kunnen jongeren – als ze willen – de hele nacht sterke drank drinken. “Dat zien we ook terug op onze afdelingen Eerste Hulp”, vertelt de burgemeester. “Andere jongeren kopen voordat ze naar een festival gaan xtc bij een dealer, terwijl we de kwaliteit daarvan niet kunnen controleren. Die drinken dan de hele avond water.”

Volgens Halsema is dit tegenstrijdig met het overheidsbeleid. “Je kunt je afvragen hoe je dat gebruik van xtc gaat reguleren. Er zit een ongerijmdheid tussen legaal zware alcohol kopen en illegaal xtc op straat, wat eigenlijk minder ongezond is. Dat mogen we weleens aan de orde stellen.”

Lees het hele artikel van Bram de Waal op EenVandaag.nl.

Scroll naar boven