Home Nieuws ‘Hoe kijken we over honderd jaar naar de strijd tegen drugs?’

‘Hoe kijken we over honderd jaar naar de strijd tegen drugs?’

Hoe kijkt een toekomstige historicus naar de Nederlandse strijd tegen drugs? De vraag naar de producten blijft, denkt Stephen Snelders, en dus zal de illegale aanbodzijde zich altijd snel herstellen.

Onlangs pleitte de minister voor het aanpakken van pillenconsumptie op festivals. Nieuwe designerdrugs moeten sneller verboden kunnen worden, producenten en kwekers moeten zelf gaan betalen voor het ontmantelen van hun drugslabs en kwekerijen, en er gaan ‘nieuwe, slimme technische’ oplossingen komen voor het probleem van de grenscontrole op het drugsverkeer.

Zal de toekomstig historicus in 2119 (misschien tegen die tijd een kunstmatige intelligentie, laten we hem Histobot2119 noemen), zal Histobot2119 de uitspraken van Grapperhaus als een keerpunt zien? Zal Histobot2119 ze kenschetsen als het begin van een triomftocht waarin de Nederlandse overheid eindelijk de overwinning haalde in de ‘War on Drugs’?

Dit lijkt uiterst onwaarschijnlijk. We kunnen de toekomst uiteraard niet in een glazen bol zien. Maar we kunnen wel extrapoleren op basis van een eeuw lang ervaringen met het prohibitiebeleid.

Lees het gehele artikel van Stephen Snelders op Parool.nl.

Scroll naar boven