Home Nieuws Hoe Ronnie Flex verslaafde jongeren overtuigde hun problemen aan te pakken

Hoe Ronnie Flex verslaafde jongeren overtuigde hun problemen aan te pakken

Hoe Ronnie Flex verslaafde jongeren overtuigde hun problemen aan te pakken

“Ben ff gaan afkicken. (…) Snel terug en beter.” Vorige week liet de 25-jarige rapper, zanger en producent Ronnie Flex via sociale media weten dat hij zich laat behandelen voor zijn wietverslaving. Aangenomen dat Ronnie Flex veel jongeren zal motiveren hun problemen aan te pakken en de schaamte die erom heen hangt laat verdampen, waarom lukt hem dat dan beter dan bijvoorbeeld uitgekiende (overheids-) campagnes? Nu.nl vroeg aan deskundigen of hij zich hiermee heeft ontpopt tot rolmodel en of andere prominente Nederlanders hiermee het voorbeeld van Flex moeten volgen.

 

Volgens Floor van Bakkum, senior preventiewerker van de verslavingszorginstelling Jellinek, heeft het er vooral mee te maken dat het verhaal van Ronnie Flex echt is. “Het is geloofwaardig, daardoor kunnen mensen zich er mee identificeren. Zeker zijn doelgroep. Een rolmodel werkt alleen als het authentiek overkomt en als datgene wat gezegd wordt ook bij diegene past en je diens gedrag kunt observeren.”

Anouk de Gee, die voor het Trimbos-instituut onderzoek deed naar de effectiviteit van rolmodellen in leefstijlcampagnes, zegt dat een toename in informatie- en hulpzoekgedrag verwacht kan worden wanneer bekende mensen uitkomen voor een ziekte of problemen. Met name onder personen die zich met dit rolmodel identificeren. 

De keerzijde is dat mensen ook juist onder de indruk kunnen zijn van het feit dat iemand als Ronnie Flex blijkbaar wiet heeft gebruikt. En daardoor wellicht juist nieuwsgierig worden naar cannabis.

Lees het hele artikel van Chris Helt en Danja Koeleman op nu.nl.