Home Nieuws Iemand helpen met een drugsverslaving: “Erover praten is al een grote stap”

Iemand helpen met een drugsverslaving: “Erover praten is al een grote stap”

Drugs gebruiken kan leuk zijn. Even lekker los van de realiteit en genieten van een ander perspectief. Maar het wordt het een ander verhaal wanneer iemand er afhankelijk van wordt. Het programma ‘Spuiten en Slikken’ vroeg aan een deskundige wat je het beste kan doen als een van je naasten een drugsverslaving heeft.

Lawa, 31. Is zorgcoördinator bij Altrecht in Utrecht. Ondersteunt mensen met psychosociale problemen, waaronder mensen met een verslaving.

Hoe herken ik of iemand uit mijn omgeving kampt met een verslaving?

“Dat kan aan meerdere dingen liggen. Als naaste zie je meestal gauw wanneer er iets aan de hand is. Dat hoeft natuurlijk niet meteen een verslaving te zijn. Maar als je vermoedens hebt, raad ik je aan om het in de gaten te houden. Wanneer iemand opeens in de geldproblemen komt kan dat een hint zijn dat iemand een verslaving heeft. Je kan het ook zien aan het uiterlijk. Bij mensen met een heroïneverslaving kun je het zien aan hun tanden, mensen met een alcoholverslaving hebben diepe wallen en mensen die crack roken hebben een ingevallen gezicht. Het verschilt per persoon. Maar er zijn ook verslavingen waar je het bijna niet kan zien. Zoals mensen met een game-, gok- of pornoverslaving.”

Lees het hele artikel op Spuitenenslikken.nl.

Scroll naar boven