Home Nieuws Inname partydrugs kan langdurende gevolgen hebben
Inname partydrugs kan langdurende gevolgen hebben

Inname partydrugs kan langdurende gevolgen hebben

Al vijf jaar regelmatig het gevoel te hebben als een automaat door het leven te gaan, bewegende puntjes zien die aan en uitgaan, gepaard met regelmatig angstaanvallen. Voor sommige mensen is dit werkelijkheid. De inname van partydrugs is niet altijd onschuldig en kan langdurige klachten veroorzaken. Dit blijkt uit de consulten van het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs (LMSP) van Brijder. Hallucinogenen, zoals paddo’s, truffels, cannabis of LSD, vormen de triggers, met XTC als grootste boosdoener. Mensen kunnen na het gebruik van drugs klachten ervaren. Vaak worden deze klachten door zowel behandelaren als gebruikers niet begrepen of erkend.

Spreekuur
Aan de hand van door de spreekuurbezoekers vermelde symptomen en op grond van literatuur is er vanuit het LMSP een standaardanamnese ontwikkeld. Hierin wordt ook specifiek gevraagd naar het depersonalisatiesyndroom (DPS) en klachten in de zintuigelijke waarneming (HPPD: Hallucinogen Persisting Perception Disorder). Twee stoornissen die regelmatig voorkomen, maar niet altijd worden (h)erkend uit onwetendheid van de gebruiker of lacunes in kennis bij de hulpverlening, zoals huisartsen en GGZ- en verslavingsinstellingen.

Symptomen DPS en HPPD
Bij DPS is er regelmatig sprake van: veranderde lichaamsbeleving (“ik voel me net een robot”), emotionele afvlakking (“ik voel niets voor mijn ouders, maar weet dat ze veel voor mij betekenen”), veranderde tijdsbeleving en derealisatie (“de wereld is net een film”). Bij HPPD worden in volgorde van prevalentie de volgende symptomen gezien: waarnemen van visual snow (puntjes zoals ruis op de televisie), nabeelden (beelden zien nadat er niets meer te zien is), floaters (bewegende draadjes), halo’s om voorwerpen en vlekken. Ook kan er sprake zijn dat iemand voorwerpen groter of kleiner waarneemt of somatische hallucinaties heeft waarbij de tastzin is betrokken (“ik voel mijn hersenen schrompelen”).

Lees verder op Medicalfacts.nl 

Lees meer over het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs

Lees meer over rare klachten na XTC-gebruik 

Scroll naar boven