Home Nieuws Is roken weer een statussymbool aan het worden? En 5 andere vragen beantwoord

Is roken weer een statussymbool aan het worden? En 5 andere vragen beantwoord

Wereldwijd roken steeds minder mensen, ook in Nederland. Hier steekt nog maar 1 op de 5 volwassenen een sigaret op, blijkt uit de Leefstijlmonitor van het CBS (2022). EenVandaag vroeg wat jullie willen weten over de dalende trend van het aantal rokers.

Hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Brigit Toebes en Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos Instituut, beantwoorden de vragen.

Wat zijn de streefdata voor het percentage rokers?

Arts-epidemioloog Croes van het Trimbos Instituut legt uit dat de overheid hierover afspraken heeft gemaakt die zijn opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord. “In 2040 is het streven dat nog maar 5 procent van de volwassenen rookt.” Voor jongeren en zwangere vrouwen geldt zelfs een streefgetal van 0 procent. “We zijn op weg naar een ‘rookvrije generatie’ en we willen dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.”

Maar de Leefstijlmonitor van het CBS, in samenwerking met het RIVM en Trimbos, laat andere cijfers zien. “Als de trend van roken op deze manier blijft doorzetten gaan we de streefdoelen niet halen”, bevestigt Croes. “We hebben dan nog 10 procent rokende volwassenen en 4 procent van de jongeren die roken.”

Is roken weer een statussymbool aan het worden?

Toebes ziet dat het roken van e-sigaretten in opkomst is en dat is volgens haar ‘een groot probleem’. De overheid moet dit soort ‘trends’ onder jongeren daarom goed in de gaten houden om het beleid eventueel snel bij te kunnen sturen, benadrukt ze. “Maatregelen nemen tegen roken is eigenlijk dweilen met de kraan open, want de ontwikkelingen op de tabaksmarkt gaan namelijk erg snel.”

Croes ziet dat de tabaksindustrie ‘steeds met hippe nieuwe producten komt om het imago van roken weer op te poetsen’. Als voorbeeld hiervan neemt Toebes ‘snus’ afkomstig uit Zweden. “Dat is een soort zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt, waarna via bloedvaatjes nicotine in het bloed terechtkomt”, legt ze uit. De verkoop van ‘snus’ is verboden in Nederland, maar wordt toch verkocht in ons land. Dit laat volgens beide experts maar zien dat inzetten op het ontmoedigen van roken heel belangrijk blijft.

Lees het hele artikel van Chaimae Agarroum en Josephine Ummels op EenVandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven