Het aantal jonge mensen tussen de 18 en de 50 dat een beroerte krijgt, is de afgelopen jaren flink gestegen. Dat kan komen door overgewicht, ongezond eten, alcoholgebruik en drugs.
Het is moeilijk vast te stellen wat daar precies de oorzaak van is, enkel het aantal patiënten wordt geregistreerd door ziekenhuizen, en niet de oorzaken. Frank-Erik de Leeuw, een van de betrokken wetenschappers en hoogleraar neurologie bij het Radboudumc: “Een beroerte ontstaat door de dingen die we onszelf aandoen: alcoholgebruik, roken, ongezond eten of drugsgebruik.”
Volgens De Leeuw is het onder jonge mensen amper bekend dat drugsgebruik, ook het nemen van één pilletje op een feestje, al een beroerte kan veroorzaken. “Het risico is natuurlijk groter als je langer en meer gebruikt, maar ook van eenmalig gebruik kun je een acute bloeddrukstijging krijgen, wat een beroerte kan veroorzaken doordat stolsels de bloedvaten in de hersenen verstoppen.”
Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut vindt dat er nog wel meer onderzoek nodig is om de link tussen drugsgebruik en beroertes bij jongeren vast te stellen. “Het lijkt er wel op dat drugs het risico vergroten”, zegt Croes.
Lees het hele artikel van Lisanne van Sadelhoff op RTLNieuws.nl.