Home Nieuws Legalisering van XTC als oplossing van de problemen of toch niet?
ChristenUnie wil naar drugsvrij Nederland: 'Over harddrugs blijft het doodstil'

Legalisering van XTC als oplossing van de problemen of toch niet?

Zondag 21 oktober hield Arjen Lubach in het programma Zondag met Lubach een pleidooi voor de legalisering van xtc. Het zou een oplossing zijn voor problemen door criminaliteit en milieuschade als gevolg van de productie van xtc. Een hoogleraar zei zelfs letterlijk dat legalisering zou leiden tot ‘pillen die goed en zuiver zijn’. Arjen zei in vergelijkbare woorden: “Als je xtc legaal maakt vanaf 18 jaar, dan krijg je veilige pillen.” Ook werd gesteld dat xtc een veiliger middel is dan alcohol, cannabis en tabak. Na het pleidooi van zondag zullen veel mensen ervan overtuigd zijn dat legaliseren alleen maar voordelen heeft. Harmen Beurmanjer en Alex van Dongen van Novadic-Kentron namen alle argumenten onder de loep. De vier voors en tegens van de legalisering.

1. Legalisering is de oplossing voor criminaliteit en milieuschade.

Voor: legalisering haalt de wind uit de zeilen van criminelen en biedt een oplossing voor de vele drugslozingen. Voor een deel klopt dit, aangezien de productie voor de binnenlandse afzetmarkt in overheidshanden komt.

Tegen: studies wijzen uit dat veruit het grootste deel van de productie van xtc voor de buitenlandse markt is bestemd. In het World Drug Report uit 2008 staat dat 42% van de in beslag genomen xtc van Nederlandse origine is. Op deze cijfers is uiteraard het nodige af te dingen, maar als veel van de Nederlandse xtc-productie voor de buitenlandse markt is bestemd, zal legalisering in Nederland zeker geen oplossing zijn voor de criminaliteit en milieuschade.

2. Legalisering leidt tot pillen die goed en zuiver zijn.

Voor: de overheid kan bij xtc-pillen die zij zelf gaat produceren, ook zelf bepalen wat de sterkte is.

Tegen: het Trimbos-instituut stelt dat vaak wordt gedacht dat vooral vervuilde pillen (pillen die PMMA of mCCP bevatten naast of in plaats van MDMA) de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen na xtc-gebruik. Maar dat klopt niet. In Nederland lijken vooral de hoge doseringen MDMA in xtc-pillen een belangrijke rol te spelen bij het aantal gezondheidsincidenten. Helaas lijken veel consumenten bewust op zoek te zijn naar hoog gedoseerde pillen. Het aanbod volgt op de vraag. De overheid kan laaggedoseerde pillen legaliseren, maar het ligt dan voor de hand dat consumenten er meer van gaan gebruiken. Goede en zuivere pillen bestaan niet. Door het zo te brengen, kan wel de vraag toenemen. Verder suggereert dit dat er zoiets bestaat als ‘goede, niet-schadelijke pillen’, maar deze bestaan niet.

3. Xtc is een veilig middel en 

4. Gebruikers zijn niet aangewezen op een dubieuze dealer, maar kunnen naar een soort winkel.

Lees de verdere uitwerking met alle voors- en tegens op novadic-kentron.nl

 

Scroll naar boven