Home Nieuws Leuk, jouw xtc-pilletje tijdens het uitgaan, maar dit is het prijskaartje

Leuk, jouw xtc-pilletje tijdens het uitgaan, maar dit is het prijskaartje

Op veel festivals is de pretpil al lang niet meer weg te denken, maar op vijf plekken in Brabant is de schaduwkant van xtc-productie duidelijk zichtbaar. Zwaar vervuilde grond, jarenlang onbruikbare percelen en torenhoge saneringsrekeningen. Zoals in Neerkant.

Hier is door afvallozingen van een drugsbende ‘een cocktail aan verontreiniging’ tot wel 12 meter diep de grond ingetrokken.

,,Normaal maken we ons zorgen over microgrammen per liter. In Neerkant gaat het om milligrammen. Een factor duizend erger.” Aan het woord is de projectleider bodemsanering spoedlocaties van de provincie Noord-Brabant. Hij wil anoniem blijven vanwege de achtergrond van de locaties waar hij steeds vaker in actie moet komen.

‘Twee jaar geleden had ik dit nog niet’

Met collega’s richt hij zich op het opschonen van zwaar vervuilde terreinen in Brabant. Dat waren tot voor kort vooral locaties als voormalige tankstations en chemische wasserijen. Voor het eerst heeft hij nu vijf voormalige drugsproductie- en dumpplekken onder zijn hoede. ,,Twee jaar geleden had ik die nog niet.”

Drugslabs zijn uiteraard geen nieuw fenomeen, maar politie en provincie zijn de laatste jaren meermaals geconfronteerd met criminelen die de chemicaliën ter plaatse dumpten, en niet in de bekende blauwe vaten ver van het lab. ,,Neerkant is een bijzondere plek. Door wat er is gevonden en de manier waarop geloosd is.”

Lees het hele artikel van Wout van Arensbergen op ED.nl.

Meer info:

Scroll naar boven