Home Nieuws Longarts over schokkende vape-video: 'Er is nog veel onbekend'

Longarts over schokkende vape-video: ‘Er is nog veel onbekend’

Een video van de Amerikaanse Abbey (18) zorgt op TikTok voor veel onrust. Haar longen zouden er na een aantal jaar vapen nog erger aan toe zijn dan die van een 85-jarige.

LINDA.meiden belt met Wanda de Kanter, longarts en oprichter van Rookpreventie Jeugd, over de schokkende video.

Viral video

De TikTok van Abbey (@abbeyleedee) is inmiddels al meer dan 26 miljoen keer bekeken. In de video is te zien dat ze in het ziekenhuis verblijft. Ze schrijft: ‘Ik had nooit gedacht dat een dokter mij zou vertellen dat de kans dat ik doodga groter is dan de kans dat ik blijf leven. En dat mijn longen erger zijn dan die van 85-jarigen, allemaal vanwege het vapen van de afgelopen 2-3 jaar.’ Door haar verhaal op TikTok te delen, wil ze bewustzijn creëren voor de gevolgen van vapen. ‘Stop nu het nog kan’, drukt ze kijkers op het hart.

Bijzonder geval

Ook De Kanter heeft de viral video gezien. “Maar het is erg lastig om hier conclusies over te trekken. Haar verhaal is een specifiek en bijzonder geval. Dat kan bewustzijn creëren, maar ook juist averechts werken. Nederlandse kijkers kunnen het zien als een ver-van-hun-bedshow. Zeker omdat we dit soort acute incidenten in Nederland nog niet zien.”

Lees het hele artikel van Anne Schiphof op LindaMeiden.nl.

Meer info:

Scroll naar boven