Home Nieuws Maakt 'pillenpromotie' Smeerboel drugsgebruik op festivals bespreekbaar?

Maakt ‘pillenpromotie’ Smeerboel drugsgebruik op festivals bespreekbaar?

Na een Instagram-post vol verwijzingen naar drugsgebruik kreeg festival Smeerboel veel kritiek. Volgens critici promootte de uiting het gebruik van xtc en andere middelen. Er zijn ook vraagtekens bij die kritiek te plaatsen. Zorgt Smeerboel niet juist voor een open gesprek over drugs op festivals?

In een reactie schreef het festival dat ze drugsgebruik niet willen promoten, maar ook niet willen doen alsof het niet bestaat en er niet over praten. Maar hoe kunnen we dan wél het beste praten over drugsgebruik?

Festivals kunnen het beste actief communiceren dat het gebruiken van drugs niet de bedoeling is, vindt Martha de Jonge, van Trimbos-instituut. “Dat kan prima naast voorlichting en ehbo’s met kennis over drugs bestaan. Dan zeg je: We vinden drugsgebruik niet oké, maar als het toch gebeurt zorgen we wel voor de juiste maatregelen.”

Er moet De Jonge nog één ding van het hart. Sommigen jongeren die voor het eerst naar festivals gaan informeren zich niet over het gebruiken van drugs en lijken zich niet te realiseren dat er risico’s aanzitten. “Wij raden het af, maar als iemand denkt ik ga toch drugs gebruiken op een festival als Smeerboel: informeer jezelf van tevoren.”

Lees het hele artikel van Sanne Eijkelestam op RTVUtrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven