Naast optredens in de felle zon, sjouwen met campingspul en lauwe biertjes zoeken sommige festivalgangers de feestvreugde ook elders: in een pilletje of lijntje. Neemt drugsgebruik toe, nu de bierprijzen almaar stijgen? Dit en nog 8 andere vragen over drugs op festivals.
Vraag 1: neemt drugsgebruik op festivals toe?
Cijfers tonen in elk geval aan dat het gebruik van een partydrug als ecstasy al een aantal jaar toeneemt. Trimbos-onderzoek uit 2020 laat zien dat ruim vier op de tien uitgaande jongeren jaarlijks ecstasy gebruikt. Voor drugs als ketamine, amfetamine en cocaïne ligt het percentage gebruikers onder uitgaande jongvolwassenen (16-35 jaar) rond de 25 procent. Dat is ongeveer vijf tot zes keer meer dan bij leeftijdsgenoten die niet uitgaan.
Vraag 2: een festivalbiertje wordt steeds duurder: gaat dat leiden tot meer drugsgebruik?
Het gros van de jongeren grijpt nog steeds eerder naar een biertje dan een pilletje, volgens cijfers van Trimbos. Intussen stijgt de prijs voor een biertje op een festival in rap tempo: vorig jaar kostte een muntje op Pinkpop 3,20 euro en op Down The Rabbit Hole en Lowlands 3,30 euro. Dit jaar zal die prijs naar verwachting nog hoger zijn. Dan komt de prijs van een biertje dicht in de buurt van de prijs van een ecstasypil van 4 tot 5 euro.
Uit een onderzoek van EenVandaag en 3FM in april bleek dat door de gestegen ticket- en muntprijzen een op de vijf jongeren verwacht meer drugs te gaan gebruiken dan ze normaal doen. Aan het onderzoek deden ruim 1700 mensen tussen de 16 en 34 jaar mee.
Lees het hele artikel met alle andere vragen van Tess van den Bossche op NRC.nl.