Home Nieuws Meer voorlichting over risico’s lachgas
Brandwondencentra zien nieuwe trend: ernstige vrieswonden na gebruik lachgas

Meer voorlichting over risico’s lachgas

Voorkomen van gezondheidsschade door lachgasgebruik, het bijstellen van het positieve imago en tegelijkertijd  het wegnemen van (onnodige) zorgen over lachgas. Dat is de kern van de nieuwe materialen die het Trimbos-instituut heeft ontwikkeld voor gemeenten, leerkrachten en ouders over lachgas in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het gebruik van lachgas is de laatste jaren flink gestegen onder jongeren en uitgaande jongvolwassenen. Handhavers, zoals bijzondere opsporingsambtenaren en politie, krijgen steeds meer meldingen van overlast van lachgasgebruik op straat en rondslingerende lachgaspatronen. Daarnaast hebben gemeenten, leerkrachten en ouders veel vragen over lachgas. Dat is de reden dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)  het Trimbos-instituut eind vorig jaar gevraagd heeft om een preventieve aanpak te ontwikkelen.

Preventie
Het Trimbos-instituut heeft als aanvulling op het bestaande voorlichtingsaanbod een pakket aan preventieactiviteiten uitgewerkt:

  • Voor ouders is deze video gemaakt: 5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas. Door ouders uit te leggen wat lachgas doet en welke invloed zij hebben op hun kind kunnen ouders ondersteund worden bij het aankaarten van dit onderwerp.
  • Voor uitgaande jongeren die meer ervaring hebben met alcohol en drugs, is de video 5 dingen die je moet weten over lachgas gemaakt. De belangrijkste risico’s van gebruik worden genoemd, maar ook worden tips gegeven over hoe risico’s op gezondheidsproblemen zo veel mogelijk beperkt kunnen worden.
  • Voor gemeenten, handhavers en preventieprofessionals is de handreiking Lachgas: van zorgen naar acties geschreven.
  • En vanuit preventieprogramma De Gezonde School en Genotmiddelen wordt nog gewerkt aan verschillende materialen voor scholen, zoals flyers, presentatie die tijdens een ouderavond ingezet kan worden en een factsheet voor docenten.

Lees verder op trimbos.nl

Scroll naar boven