Home Nieuws Microdosing van psychedelische drugs: werkt dat?

Microdosing van psychedelische drugs: werkt dat?

Kan het kwaad om regelmatig kleine hoeveelheden hallucinerende middelen te gebruiken? Actrice en presentatrice Katja Schuurman berichtte op Instagram dat het haar goed doet. Maar verslavingszorginstanties zoals Jellinek zijn er niet blij mee, en volgens hen brengt het de gezondheid van mensen in gevaar. Bovendien, wat voor de één werkt, werkt niet automatisch ook voor de ander, geven Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij Jellinek, en Katja Schuurman aan in De Nieuws BV.

Op Instagram plaatste Katja Schuurman een video waarin zij aangeeft dat microdosing met psilocybine uit truffels voor haar goed werkt.

Kunnen kleine hoeveelheden kwaad?

“Wij zien dit als een commerciële promotie van een middel waarvan we nu nog helemaal niet wetenschappelijk kunnen vaststellen dat het echt werkt”, aldus Jacqueline Krouwel, preventiemedewerker bij Jellinek. “Zo kan het ook gebeuren dat, met een half miljoen volgers, dat een meisje van 16 die niet lekker in haar vel zit, tegen Katja opkijkt en dit ziet, via een link bij een website komt en denkt, ‘dan moet ik dit ook maar doen’. Ik heb veel liever dat ze dan naar de dokter gaat of iemand die dichtbij haar staat en dat we dat promoten.”

Maar: kleine hoeveelheden, hoeveel kan dat kwaad? “Dat hoeft niet per se heel veel kwaad te kunnen”, zegt Krouwel. “Maar ik blijf erbij: wat is überhaupt de reden dat je hier naartoe gaat? Het kan zijn dat er een onderliggend iets anders aan de hand is. Het is ook een ongereguleerd product. Je kunt helemaal nog niet testen hoeveel erin zit. Je weet niet precies wat je koopt. Het hoeft niet te betekenen dat het kwaad kan, het is alleen voor nu te vroeg om iedereen hierop te attenderen.”

Lees het hele artikel op NPORadio1.nl.

Meer info:

Scroll naar boven