Home Nieuws Minder stiekem snuiven? Studenten openen het gesprek over verboden middelen

Minder stiekem snuiven? Studenten openen het gesprek over verboden middelen

Alarmerende berichten, afgelopen jaar: het drugsgebruik van studenten zou sinds de coronatijd zijn toegenomen. Wat zien studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ervan terug in hun omgeving? En zien we het in de cijfers? Jongeren lijken vooral opener over hun gebruik: ‘Misschien wordt het daar wel veiliger van’. 

Als ze zo om zich heen kijkt, is het drugsgebruik van haar medestudenten dan toegenomen? HvA-student Mara (23) durft het te betwijfelen. ‘Nee, er werd ook voor de lockdowns al veel gebruikt’. Wat haar meer opvalt, is hoe grenzeloos sommige leeftijdsgenoten met drugs omgaan.

Mara is niet haar echte naam: ze wil haar vrienden niet in diskrediet brengen. Maar soms maakt ze zich weleens zorgen. ‘Ik vind het belangrijk dat we het hierover hebben en het onderwerp aandacht krijgt. Het is namelijk best wel problematisch hoe sommigen met drugs omgaan’.

Cijfers

Ton Nabben, drugsonderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, heeft de verhalen meegekregen. Of het gebruik is toegenomen? ‘Nee, dat zien we vooralsnog gewoon niet in de cijfers terug.’ Er lijkt sprake van een andere trend, denkt Nabben: we hebben het er meer over.

Nabben werkt namens de HvA aan de Antenne, een onderzoek dat jaarlijks in kaart brengt wat de trends in drugsgebruik zijn. ‘Soms lijkt het door wat je leest alsof studenten massaal coke zijn gaan gebruiken. Dat is niet zo. Het gebruik lag al langer hoog: ook de Millenialgeneratie heeft vol op het orgel gespeeld. Het verschil met nu is meer dat het gesprek over drugs meer op tafel komt. En dat is niet per se negatief.’ 

Lees het hele artikel van Benne van Woestijne op HvANA.nl.

Meer info:

Scroll naar boven