Home Nieuws Moet de handel in wiet gelegaliseerd worden?

Moet de handel in wiet gelegaliseerd worden?

In 2024 staat een vierjarig wietexperiment gepland in Nederland. Elf gemeenten gaan dan legaal geproduceerde wiet verkopen, van door de staat aangewezen telers. Maar zou de handel in deze softdrugs niet overal gelegaliseerd moeten worden?

Nederland heeft sinds 1976 een gedoogbeleid. ‘Onder strenge voorwaarden mag er wiet en hasj verkocht worden’, aldus Spuiten en Slikken. Het telen van wiet en het verkopen aan coffeeshops is daarentegen verboden. Moet de wiethandel niet gelegaliseerd worden?

‘Het huidige beleid kan niet meer’, vertelt Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg (D66) in 2018 aan Spuiten en Slikken. Het Nederlandse gedoogbeleid is achterhaald, vindt hij. Dit zogenoemde achterdeurbeleid houdt in dat de verkoop in coffeeshops legaal is, maar het inkopen bij telers illegaal.

Op dit moment is er geen kwaliteitscontrole en bevindt de markt achter de wietverkoop zich in het illegale circuit, legt Hammelburg uit. ‘Regulering van de zogenaamde achterdeur van coffeeshops is ontzettend belangrijk voor zowel de gezondheid als de strijd tegen criminaliteit. Het zou toch ook raar zijn als we iets in de supermarkt kopen waarvan we weten dat de producent een crimineel is, en tegelijkertijd niet weten hoe en waar het geproduceerd wordt en welke impact het heeft op onze gezondheid? Als consument heb je het recht dit te weten.’

Lees het hele artikel op BNNVARA.nl.

Scroll naar boven