Home Nieuws Moet de introductieweek alcoholvrij worden? ‘Alcohol is een sluipmoordenaar’

Moet de introductieweek alcoholvrij worden? ‘Alcohol is een sluipmoordenaar’

Introductieweken die draaien om alcohol, dat imago wordt steeds verder afgebroken. De Eurekaweek zet de laatste jaren meer en meer in op een week die niet draait om drinken. Met evenementen voor mensen die het drinken graag overslaan, de tap die later opengaat en een verbod op drankspelletjes. De Alliantie Alcoholbeleid Nederland wil graag meer maatregelen van de universiteit.

Campus met ‘een sluipmoordenaar’

Het aantal overmatige drinkers neemt na de studietijd af, weet Wim van Dalen van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland. Toch vindt hij het zorgelijk dat nog veel universiteitsstudenten zwaar (18.1 procent) of overmatig (12 procent) drinken, meer dan hbo-studenten. Van alle studenten zou slechts 6 procent helemaal niet drinken. Jong drinken is slecht voor de ontwikkeling van het brein, ook is alcohol behoorlijk verslavend. De zorgen worden gedeeld door het Expertisecentrum Alcohol en door bijvoorbeeld de Rotterdamse hersenwetenschappers Hanan El Marroun en Janna Cousijn, die onderzoek doen naar verslaving.

Een campus met een bar, een paviljoen en een supermarkt die drank verkopen, de Alliantie Alcoholbeleid Nederland is geen fan. “Drank zou niet onbeperkt beschikbaar moeten zijn”, vindt Van Dalen. “Dat het zelfs op een campus te koop is, stimuleert het gebruik. Of het straalt in ieder geval uit dat het geaccepteerd wordt. Alcohol is een sluipmoordenaar. Dat is een eng woord, maar het past wel. Als je te veel en te vaak drinkt, gaat alcohol sluipenderwijs z’n gang wat je gezondheid betreft. Het advies van de Gezondheidsraad is duidelijk: drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.”

Lees het hele artikel van Tessa Hofland op Erasmusmagazine.nl.

Scroll naar boven