Home Nieuws Moet het volume omlaag in de strijd tegen gehoorschade?

Moet het volume omlaag in de strijd tegen gehoorschade?

Kan het wat zachter?!?! Nee, het is niet de buurman die aanbelt, maar een advies van de Gezondheidsraad op het bureau van Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid). Die had de Raad gevraagd om een actieplan om gehoorschade te beperken. De muziekwereld reageert niet erg enthousiast op het voorstel om het maximum volume terug te brengen van 103 naar 100 dB(A).

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een piep in je oren na een daglang dansen op een festival of een avondje in elkaars oren tetteren in de kroeg. Een duidelijk signaal van je gehoor dat het te hard was. Met een beetje mazzel trekt dat nare gevoel weg, als je pech hebt blijf je voor altijd met oorsuizen zitten. Dat moeten we voorkomen, stelt de Gezondheidsraad op verzoek van de staatssecretaris.

Volgens Jan de Laat, klinisch fysicus/audioloog, betrokken bij het adviesrapport, blijkt uit jarenlang onderzoek overduidelijk dat blootstelling aan veel lawaai slecht is voor het gehoor. ‘De eerste onderzoeken daarnaar vonden plaats in de jaren tachtig en negentig en gingen over hard geluid op de werkvloer. Logisch: als de werkgever er oorzaak van is dat je gezondheidsproblemen hebt, moet je daar iets aan doen. Maar blootstelling aan hard geluid vindt natuurlijk ook plaats in de privésfeer. De vraag is: in hoeverre moet je daar als overheid iets aan doen? Je kunt je voorstellen dat de staatssecretaris daar een beetje mee worstelt.

Lees het hele artikel van Atze de Vrieze op 3Voor12.nl.

Meer info:

Scroll naar boven