Home Nieuws Nederlandse rechters waarschuwen wetgever: ‘Het wietexperiment gaat problemen geven’

Nederlandse rechters waarschuwen wetgever: ‘Het wietexperiment gaat problemen geven’

Stel dat het straks, in het kader van een experiment, niet meer strafbaar is in sommige gemeenten van Nederland om iemand anders te vermoorden. Hoe raar zou dat zijn? Maar die selectieve toepassing van het strafrecht is feitelijk wat het kabinet wil gaan doen met zijn veelbesproken ‘wietexperiment’, verklaart de Amsterdamse strafrechter Michiel de Ridder.

Met het experiment creëert het kabinet een nieuw soort lokaal strafrecht: enkele wietkwekers mogen straffeloos hun softdrugs produceren, terwijl andere dat niet mogen doen en fikse straffen tegemoet kunnen blijven zien. Want de cannabiskwekers die door de overheid worden uitverkoren om softdrugs aan coffeeshops te verkopen zijn volgens het wetsvoorstel dat het kabinet onlangs heeft ingediend om de proef met gereguleerde wietteelt mogelijk te maken, niet strafbaar meer.

‘Dat is nogal wat’, vindt De Ridder, voorzitter van het landelijk overleg van strafrechters. ‘Het is voor het eerst dat de strafbaarheid van een delict via een experimenteerwet buiten werking wordt gesteld. Dat heeft juridisch nogal wat consequenties. 

Lees verder op Volkskrant.nl.

Scroll naar boven