Home Nieuws Needle spiking ? ‘Tot vorige week dacht ik dat het in Nederland niet voorkwam’

Needle spiking ? ‘Tot vorige week dacht ik dat het in Nederland niet voorkwam’

Bij verschillende politiekorpsen hebben zich vrouwen gemeld die denken te zijn gedrogeerd met een naald bij het uitgaan. „De omvang is totaal onduidelijk.”

Na het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn nu ook in Nederland meldingen van needle spiking gedaan – het vermeend drogeren door middel van een naald, die ongemerkt in iemands lichaam zou worden gestoken. De landelijke politie spreekt over een „handjevol” aangiftes in Groningen en Amsterdam, maar is „terughoudend” daar conclusies aan te verbinden.

Omvang onduidelijk

„Tot vorige week dacht ik dat het niet voorkwam in Nederland”, zegt wetenschappelijk medewerker en psycholoog Ruben van Beek van het Trimbos-instituut. „Ik denk nu dat het wel gebeurt, maar de omvang is totaal onduidelijk. Het bewijs ontbreekt overal.” 

Het Trimbos-instituut adviseert slachtoffers naar de politie te stappen voor onderzoek. „Drogeren via een naald blijft moeilijk voor te stellen”, zegt Van Beek. „Je vraagt je af: in welke mate gaan de verhalen een eigen leven leiden? Maar ik sluit het niet uit.”

Lees het hele artikel van Rosa Uijtewaal op NRC.nl.

Meer lezen?

Scroll naar boven