Home Nieuws Nieuw onderzoek: E-sigaret beschadigt net als tabak het DNA

Nieuw onderzoek: E-sigaret beschadigt net als tabak het DNA

E-sigaretten, oftewel vapes, werden ooit gepresenteerd als het ‘gezondere alternatief’ voor traditionele sigaretten. Nieuw Amerikaans onderzoek van de Keck School of Medicine of USC laat echter zien dat vapen dezelfde mate van DNA-schade veroorzaakt als roken. Longarts en activiste Pauline Dekker waarschuwt in de Radar-uitzending van maandag 3 april voor de gevaren. 

In het onderzoek werden 72 volwassenen verdeeld in drie groepen: rokers, vapers en mensen die nooit hebben gerookt of gevaped. Deelnemers aan de vape-groep werd ook gevraagd naar het type apparaat en de gebruikte smaken.

Dezelfde schadelijke effecten

De onderzoekers namen monsters van het slijmvlies in de mond van elke deelnemer. Uit de testresultaten bleek dat vapers 2,6 keer meer DNA-schade hadden dan mensen die nooit hadden gerookt of gevaped. Deelnemers die sigaretten rookten 2,2 keer meer DNA-schade dan niet-rokers en niet-vapers.

De bevindingen van de studie tonen aan dat het niveau van DNA-schade bij vapers vergelijkbaar is met dat van rokers, wat aangeeft dat vape-gebruik dezelfde schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben als roken. 

Lees het hele artikel op Radar.nl.

Meer info:

Scroll naar boven