Home Nieuws Nieuw ontwerp om drugs in te delen
Nieuw ontwerp om drugs in te delen

Nieuw ontwerp om drugs in te delen

Het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs heeft een nieuwe model ontworpen om drugs in te delen.

Omdat er een enorme toename is aan Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) is er door de bomen het bos niet meer te zien. Momenteel zijn er in Europa meer dan 600 NPS gesignaleerd, naast de reeds bestaande 250tal klassieke drugs die opgenomen zijn in de VN-verdragen. Om een overzicht te houden over al deze verschillende soorten drugs is er een model ontwikkeld die deze stoffen indeelt volgens hun kenmerken en effecten.

Vroegere model achterhaald
Jarenlang werden drugs vooral ingedeeld naar werking: stimulerende of oppeppende werking, verdovend of drugs met een hallucinogene werking. Het nieuwe model (het drugsiel) bevat zeven categorieën van drugs. Daar werden drie nieuwe categorieën toegevoegd: de empathogenen, de discociatieven en de cannabinoïden.

De categorie van de verdovende drugs werd opgesplitst in opioïden en verdovende middelen. Daarnaast bevat het Drugwiel ook een binnenring en een buitenring. In de buitenring staan stoffen die illegaal zijn of waarvoor men een voorschrift nodig heeft (deze laatste stoffen zijn aangeduid met een *). In de binnenring staan stoffen die legaal zijn omdat ze voorlopig niet zijn opgenomen in de internationale VN-verdragen of in de (Belgische) drugwetten.

Ten slotte werd ook een effectenwiel ontwikkeld dat per categorie een overzicht geeft van de meest voorkomende effecten.

Download het model en lees meer info op VAD.be.

 

Scroll naar boven