Home Nieuws NUcheckt: Intelligente mensen drinken meer alcohol

NUcheckt: Intelligente mensen drinken meer alcohol

NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Deze week keken ze naar de bewering: “Intelligente mensen drinken gemiddeld meer alcohol dan minder intelligente mensen.” Uit onderzoek bleek namelijk dat kinderen die op hun elfde hoog op een intelligentietest scoorden, later in hun leven meer alcohol nuttigen dan jongeren die op hun elfde lager op de test hadden gescoord. Op basis van dit onderzoek werd geconcludeerd dat slimme mensen meer drinken.

Maar drinken intelligente mensen meer, omdat ze slimmer zijn? Esther Croes van het Trimbos-instituut legt aan NU.nl uit dat het verschil weinig te maken heeft met intelligentie, maar vooral met het imago van alcohol binnen de groep hoogopgeleiden. Volgens Croes heeft alcohol onder hoogopgeleiden een positief en stijlvol imago. Het is in deze groep dan ook geaccepteerd om regelmatig te drinken.

“Daarnaast zien we dat in hoogopgeleide gezinnen drinken vaak een gewoonte is, waardoor kinderen dit gedrag kopiëren en ze zelf ook sneller regelmatig gaan drinken.”

Lees verder op Nu.nl 

Scroll naar boven