Home Nieuws Onderzoek: Cannabisgebruik en ervaringen studenten in kaart gebracht
Ritalin gebruikers zonder recept onbewust van risico’s

Onderzoek: Cannabisgebruik en ervaringen studenten in kaart gebracht

Hoeveel en hoe vaak blowen studenten, wat zijn de redenen voor gebruik en wat zijn de gevolgen? In de factsheet ‘Cannabis & Studie’ zijn de laatste onderzoeken en cijfers gebundeld en aangevuld met ervaringen van studenten zelf. Er worden soms negatieve effecten ervaren, zoals verminderde concentratie of een slechter geheugen. De ervaren positieve effecten of het idee dat het middel prestatieverhogend worden echter zwaarder gewogen.

Cannabis is na alcohol in Nederland de meeste gebruikte drug onder jongeren (18-24 jaar). Hoewel het gebruik bij de meeste jongeren beperkt is en niet tot grote problemen voor gezondheid en functioneren leidt, kan het toch negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van het brein of de studie. Bij veelvuldig en langdurig gebruik is er ook kans op verslaving.

Redenen gebruik
Uit onderzoek blijkt dat studenten cannabis gebruiken om diverse redenen: omdat ze het lekker vinden, om te ontspannen of als prestatieverhogend middel. Dat het daadwerkelijk tot betere prestaties leidt, is echter nooit aangetoond. Het ervaren van dit effect komt waarschijnlijk meer vanwege het geloof dat cannabis de prestatie verbetert. Uit eerder onderzoek blijkt bovendien dat gebruik van cannabis voornamelijk negatieve effecten op de studie heeft.

Ervaringen studenten
De geïnterviewde studenten gaven aan diverse negatieve effecten te ervaren na gebruik, zoals een verminderde concentratie. Opvallend was dat ze de positieve effecten allemaal vonden opwegen tegen de negatieve. Verder vonden de studenten hun gebruik niet zorgelijk. Ze gaven aan dat ze hun gebruik denken te gaan minderen of dat ze stoppen na hun studententijd. Dit vanwege veranderingen in hun leven tegen die tijd.

Lees het hele artikel op Trimbos.nl.

Scroll naar boven