Home Nieuws Onderzoek: 'Druggebruik in Amsterdams uitgaansleven op pre-coronaniveau'

Onderzoek: ‘Druggebruik in Amsterdams uitgaansleven op pre-coronaniveau’

Uit een onderzoek onder club- en festivalbezoekers in Amsterdam blijkt dat het gebruik van de meeste illegale drugs rond hetzelfde niveau ligt als voor de coronapandemie. De interesse in lachgas is sterk afgenomen, terwijl het gebruik van 3-MMC juist populairder is geworden.

Alcohol blijft de meest gebruikte drug onder uitgaanders, maar het gebruikspatroon verandert. Hoewel bijna iedereen in deze kringen alcohol drinkt, is de frequentie van alcoholgebruik iets afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Het aantal rokers onder club- en festivalbezoekers neemt af, maar alternatieven zoals vapes worden populairder.

Het gebruik van XTC is na een daling tijdens de lockdowns weer gestegen en staat weer op de eerste plaats van illegale middelen. Het gebruik van cannabis, cocaïne, speed en ketamine vertoont weinig veranderingen.

Het gebruik van lachgas is sterk afgenomen, terwijl de designer drug 3-MMC de plaats van 4-FA heeft ingenomen. Hoewel het gebruik van 3-MMC is gestegen, blijkt uit tests dat veel poeders die als 3-MMC worden verkocht eigenlijk 3-CMC bevatten.

Niet iedereen gebruikt drugs tijdens het uitgaan; iets meer dan de helft van de respondenten gaf aan één of meer drugs te gebruiken, terwijl bijna de helft alleen alcohol dronk of volledig nuchter bleef.

Lees het artikel op Jellinek.nl en bekijk het onderzoek hier.

Meer info:

Scroll naar boven