Van de 80 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder die in het afgelopen jaar alcohol heeft gedronken, kan 1 op de 6 als riskante drinker worden aangemerkt (17%). Dit komt overeen met 1.790.000 personen of te wel 14% van de totale bevolking. In de Factsheet Riskant alcoholgebruik in Nederland zijn de cijfers die in 2016 verzameld gebundeld.
Een riskante drinker drinkt zodanig dat er problemen worden ervaren door het drinkgedrag, bijvoorbeeld verplichtingen niet na kunnen komen, rijden onder invloed, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken.
Mannen, jongere drinkers, hoogopgeleiden en alcoholgebruikers met een Nederlandse achtergrond hebben een duidelijk verhoogd risico op riskant gebruik. Zo komt riskant drinken onder mannelijke drinkers bijna 3 keer vaker voor vergeleken met vrouwen en zijn hoogopgeleide drinkers twee keer zo vaak riskante drinkers vergeleken met laagopgeleide drinkers.
Ruim één derde van de riskante drinkers drinkt (bijna) dagelijks, de helft drinkt op een typische dag dat zij drinken meer dan 4 glazen alcohol en driekwart drinkt minstens één keer per maand 6 of meer glazen bij één gelegenheid. Deze percentages zijn veel hoger dan onder niet-riskante drinkers.
Riskante gebruikers ervaren vergeleken met niet-riskante gebruikers veel vaker alcohol gerelateerde problemen, zoals geheugenverlies, agressie, vandalisme of een ongeval. Ook zijn riskante alcoholgebruikers vaker in contact geweest met de politie door hun alcoholgebruik en hebben zij vaker met meer dan 2 glazen alcohol op achter het stuur gezeten.
Trimbos-instituut, 2018