Home Nieuws Online XTC uitslagen: Wel of niet te vertrouwen?
Groot verschil tussen pilletje en wereld van misdaad

Online XTC uitslagen: Wel of niet te vertrouwen?

Op diverse websites kun je info vinden over XTC-pillen: pillen in allerlei logo’s, kleuren, naam en soms een foto. Het lijkt alsof je een pil heel makkelijk herkennen kunt online. Ook informatie over de sterkte wordt vaak via internet gedeeld.

Klopt deze informatie?
Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat deze online info regelmatig niet klopt of incompleet is. In bijna 40% van de gevallen wordt het aantal miligrammen overdreven, een opvallende trend. Het kan zijn dat gebruikers zichzelf qua tolerantie overschatten, of dat dealers deze info zelf verspreiden om zo ‘reclame’ te maken voor ‘sterke’ pillen. In ruim 15% ontbrak uberhaupt info over de stof of werden er juist te laag vermelde concentraties van werkzame stoffen genoemd. Gebruik van XTC is nooit zonder risico, maar foute informatie over de samenstelling van de pil is een extra risico. Een kritische houding ten aanzien van online informatie wordt daarom geadviseerd.

Welke informatie is wel te vertrouwen?
Informatie over een pil is al betrouwbaarder als deze voorzien is van een foto. Het is dan makkelijker om te zien om welke pil het gaat. Ook vermelding van een spreiding waarin de concentratie zich kan bevinden blijkt een stuk veiliger te zijn, maar is nog steeds niet geheel te vertrouwen. De bron van de online informatie (de website waar de pil beschreven wordt), lijkt qua gevaarlijke misinformatie niet uit te maken.

DIMS en online uitslagen
Los van het feit dat de online informatie dus relatief vaak niet klopt, is het tevens verboden om testresultaten verkregen via de testservice te vermelden. Het is dus altijd beter om drugs te laten analyseren bij een testcentrum, dan om online informatie te vertrouwen, hoe compleet deze ook lijkt.

Trimbos-instituut, 2016

Lees ook onze Veelgestelde vraag: Waarom is een site als pillreports niet zo betrouwbaar?

Scroll naar boven