Home Nieuws Podcast: ‘Kan ik nog wel genieten van een feestje zonder drugs?’

Podcast: ‘Kan ik nog wel genieten van een feestje zonder drugs?’

Sinds corona neemt het drugsgebruik onder studenten toe. Niemand kijkt er van op als er op een huisfeest een zakje gepakt wordt. Hoe komt dat? En wat is het verschil met alcoholconsumptie? Daarover gaat de vierde aflevering van de DUB Studentenpodcast. Presentator Robert Mazier en co-host Jente Smit bespreken dit met Michelle van der Horst van het Trimbos-instituut en ervaringsdeskundige Gillian.

Het is geen geheim dat studenten sinds corona vaker drugs uitproberen. Waarom is dat ontstaan en wat maakt drugs zo aantrekkelijk? Wat zijn de keerzijden? Dat zijn de vragen die Robert Mazier, student Media & Cultuur in deze podcastaflevering wil onderzoeken.

Overgrote deel gebruikt geen drugs

Toch moeten we volgens Michelle van der Horst, projectleider Studenten & Middelengebruik  van het Trimbos-Instituut, de zaken wel in proportie blijven zien. Het overgrote deel van de studenten gebruikt geen drugs. Het grootste probleem binnen de studentenwereld is nog altijd het overmatig alcoholgebruik. “Alcohol wordt algemeen geaccepteerd, maar is tegelijkertijd wel verslavend en schadelijk. Dat maakt het problematisch om aan te pakken. Door alcoholgebruik zien we bijvoorbeeld meer grensoverschrijdend gedrag en verkeersongelukken. Wij richten ons ook op drugsgebruik. Dat gaat om een relatief kleine groep, al hebben wel signalen dat drugsgebruik toeneemt. Maar metingen zijn er nog niet.”

Dat de aandacht voor het drugsgebruik is toegenomen komt volgens Ter Horst mede door de aandacht die vanuit de studentenverenigingen zelf is gekomen. Met name de UVSV heeft het thema op de kaart gezet met een symposium en een campagne ‘Waar trek jij de lijn?’. “Op zich heel goed, maar door de aandacht hiervoor creëer je ook het beeld dat bijna alle studenten cocaïne gebruiken. Dat is niet zo.”

Lees het hele artikel en beluister de podcast van Robert Mazier en Jente Smit op Dub.UU.nl.

Meer info: