Home Nieuws Sigaretten zijn straks bijna niet meer te koop: 'Stoppen wordt makkelijker'

Sigaretten zijn straks bijna niet meer te koop: ‘Stoppen wordt makkelijker’

Vier Jumbo-winkels verkopen over twee weken geen sigaretten, shag en vapes meer. En vanaf volgend jaar is het voor álle supermarkten verboden. Een goed begin, vindt hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen. Al zetten die paar winkels nu nog geen zoden aan de dijk. “Eén winkel maakt het verschil niet, dat is meer een statement.” Maar als tabak in geen enkele supermarkt meer te krijgen is, helpt dat wel degelijk. Dan wordt het voor veel mensen makkelijker om te stoppen met roken, zegt Willemsen.

Vanaf 1 juli 2024 mogen supermarkten in ons land geen rookwaren meer verkopen. Vanaf 2030 mag dat niet meer bij tankstations en twee jaar later ook niet meer bij gemakswinkels. Dat moet allemaal bijdragen aan het doel dat er in 2040 geen jongeren meer beginnen met roken.

Verschillende organisaties en winkels voeren het verbod al eerder in. Zo is de verkoop van rookwaren niet meer toegestaan in nieuwe huurovereenkomsten die de NS afsluit voor winkels in de stations. De Lidl stopte in oktober 2021 al met de verkoop van sigaretten. En de vier Jumbo-winkels stoppen er over twee weken ook alvast mee, als voorbereiding op het landelijke verbod.

Lees het hele artikel van Ista van Galen op OmroepBrabant.nl.

Scroll naar boven