Vanaf 1 juli mag de politie speekseltesten doen om drugsgebruik in het verkeer aan te tonen. Momenteel kan de politie alleen drugs aantonen aan de hand van een bloedtest.
De speekseltest heeft lang op zich laten wachten, de invoering werd twee keer uitgesteld. De speekseltest is een aanvulling op de alcoholtest en kan cocaïne, GHB, amfetamine achtige stoffen en THC (hajs en wiet) herkennen.
Als de politie het vermoeden heeft dat een bestuurder onder invloed is van drugs, wordt er met een wattenstaafje speeksel uit de mondholte geschraapt. Een speciaal toestel geeft na enkele minuten aan of de bestuurder heeft gebruikt, en zo ja, welke drugs.
Wel bestaan er twijfels over de effectiviteit van de test. THC, de werkzame stof in cannabis, wordt opgenomen in het vetweefsel en zeer langzaam door de nieren uit het bloed gefilterd. Mensen kunnen tot 14 uur na het blowen nog THC in hun speeksel hebben. Daarom is het soms moeilijk vast te stellen of de bestuurder op het testmoment zelf onder invloed is.
Hasj en wiet kan leiden tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen. Bestuurders die alleen geblowd hadden, lijken zich daar meestal wel van bewust te zijn en proberen voorzichtiger te gaan rijden. Ondanks het aangepaste gedrag is het risico te vergelijken met rijden na het drinken van een paar glazen alcohol. Wie zowel heeft geblowd als gedronken, neemt aanzienlijk grotere risico’s.
Lees meer over limieten voor drugsgebruik in het verkeer of lees meer over drugs en verkeer.