Home Nieuws Stijgende lijn in cocaïnegebruik, in Utrecht wordt meer gesnoven dan Barcelona en Berlijn

Stijgende lijn in cocaïnegebruik, in Utrecht wordt meer gesnoven dan Barcelona en Berlijn

In Utrecht wordt meer cocaïne gesnoven dan in wereldsteden als Barcelona en Berlijn. Dat blijkt uit cijfers van wateronderzoeksinstituut KWR. Van alle Europese steden waar het gebruik wordt gemeten, staat Utrecht op plek 12 wat betreft cocaïnegebruik per inwoner.

Het onderzoek is gedaan in meer dan 100 Europese steden. Overval is op hetzelfde moment gemeten: “En overal was een toename van het cocaïnegebruik, en dus ook in Utrecht. De vraag is hoe zorgelijk dat is en hoe dat komt”, zegt Laura Smit van het Trimbos-instituut op Radio M Utrecht.

Een mogelijke verklaring zou volgens haar kunnen liggen in de beschikbaarheid van het witte spul: “Dit onderzoek wordt ieder jaar gedaan en je ziet al een aantal jaar een stijgende trend. Er is veel beschikbaar en ook is de zuiverheid toegenomen”, legt ze uit.
Ook kan het einde van de coronamaatregelen volgens Smit een verklaring zijn van de stijgende lijn: “We weten dat er in 2021 nog veel coronamaatregelen waren en die in 2022 bijna allemaal zijn opgeheven. We zien dus veel meer verkeer, forenzen en toeristen. Dat kan ook invloed hebben gehad.”

Lees het hele artikel op RTVUtrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven