Home Nieuws Stoptober staat weer voor de deur: 5 tips om te stoppen met roken

Stoptober staat weer voor de deur: 5 tips om te stoppen met roken

Stoptober staat weer voor de deur. Hét moment om de sigaretten weg te gooien en te starten met een rookdagboek. Want een goede voorbereiding en een flinke portie motivatie plaveien de weg naar een rookvrij leven.

Agnes Kulik-Koek, specialistisch verpleegkundige astma/COPD en rookstopcoach spreekt met LINDA. Ze geeft handige tips om die sigaretten definitief links te laten liggen.

Stoppen met roken

Roken maakt, zoals een ieder wel weet, meer kapot dan je lief is. Kulik-Koek somt op: “Rokers hebben een veel grotere kans op het krijgen van allerlei aandoeningen. Denk aan kanker, COPD, hartinfarct en daarmee vroegtijdig overlijden.

Door te stoppen, verkleint die kans. Binnen twee tot twaalf weken verbetert de bloedsomloop en de longfunctie al. Na een jaar is er minder kans op hart- en vaatziekten, en op het krijgen van kanker. En na vijf jaar rookvrij is er net zo weinig kans op het krijgen van een beroerte als een niet-roker.”

Bereid je goed voor

“Het stoppen met roken begint met een goede voorbereiding. Maak inzichtelijk waarom je wilt stoppen en houd een rookdagboek bij. Schrijf gedurende de dag alle rookmomenten op. Werk- en weekenddagen apart, die hebben vaak verschillende invullingen. Noteer hoe laat je rookt, hoe groot de drang is, hoe lekker het was, waar je rookt en wie er bij was.

Maak deze momenten concreet met details, bijvoorbeeld bij het wakker worden met een kop koffie in de keuken, tijdens de file in de auto of tijdens een reclameblok op tv. Als dit goed inzichtelijk is, zie je waarschijnlijk in dat het altijd dezelfde momenten zijn. Zo worden de rookmomenten, bewuste momenten. En ontstaat een duidelijk rookpatroon.”

Lees alle tips in het artikel van Sterre Rekers op LINDA.nl.

Meer info

Scroll naar boven