Home Nieuws Strak van de drugs in het verkeer: 'Achteraf snap ik dat het levensgevaarlijk was'

Strak van de drugs in het verkeer: ‘Achteraf snap ik dat het levensgevaarlijk was’

In dit artikel van Daniëlle Molenaar van het Dagblad van het Noorden worden verschillende gevallen beschreven van mensen die onder invloed van drugs in de auto of op de brommer zijn gestapt. Herkennen is niet moeilijk: strakke kaken, wijd opengesperde ogen, overmatig veel neussnuiven en opvallend rijgedrag en de politie kan bovendien met speektesten snel controleren of iemand drugs heeft gebruikt.

Drugs is nog niet uitgewerkt

Malefason en haar collega’s doen voor het OM de verkeerszaken in alle rechtbanken in Nederland, dus ook die waarbij mensen ervan worden verdacht drugs te hebben gebruikt. De verkeersofficier zegt dat zij veel verdachten met een drugsverslaving ziet. ,,Maar we zien ook wel veel jongeren onder de 30 jaar die bijvoorbeeld van een feestje komen. Soms hebben ze een paar uur geslapen en stappen dan in de auto. De drugs zit dan nog wel in hun lichaam. Niet iedereen is daarvan doordrongen.”

Negatief effect op de rijvaardigheid

Alle soorten drugs hebben een negatief effect op de rijvaardigheid en dus ook op de veiligheid in het verkeer, zegt de persofficier.

Zwaar bestraft

Omdat het zo gevaarlijk is wordt rijden onder invloed ook zwaar bestraft. Bij geringe overtredingen bij iemand zonder strafblad gaat het om geldboetes. Bij grotere overtredingen en mensen met een voorgeschiedenis op dit terrein volgen werkstraffen of (soms forse) celstraffen.

Lees het hele artikel op dbvhn.nl of lees meer over het effect en de grote risico’s van drugs in het verkeer.

Scroll naar boven