Home Nieuws TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft

TeamAlert: lachgasgebruik onder jongeren neemt af, gebruik in auto blijft

Het gebruik van lachgas onder jongeren is sinds het verbod op 1 januari 2023 afgenomen. Dat komt naar voren uit een recent onderzoek van TeamAlert dat onder 1565 jongeren is afgenomen. Echter blijkt 37 procent van de deelnemers nog steeds lachgas te gebruiken in de auto.

Het bezitten, verkopen en vervoeren van lachgas is sinds 1 januari van dit jaar officieel verboden. Eind 2022, voor de intrede van het lachgasverbod, verwachtte de meerderheid van de jongeren dat het verbod niet zou zorgen voor een vermindering in lachgasgebruik. De resultaten uit het meest recente onderzoek van TeamAlert laten echter zien dat het lachgasgebruik onder jongeren tussen de 16 en 24 jaar sinds de intrede positief is veranderd. In 2022 gaf namelijk 26 procent aan wel eens lachgas te gebruiken; in 2023 ligt dit percentage op 19 procent.

Dubbel gevoel

Hoewel het lachgasgebruik onder jongeren is afgenomen, blijft er een zorgwekkende groep (37 procent) die lachgas gebruikt in de auto. Van hen gebruikt 10 procent in een rijdende auto en 27 procent in een geparkeerde auto. “Dit laatste kan ook leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, omdat de drempel om toch te gaan rijden volgens de jongeren laag is. Om hen bewust te maken van de gevaren en nogmaals te benadrukken dat het niet normaal is om met lachgas te rijden, voeren wij voor de vierde keer campagne”, aldus TeamAlert.

Lees het hele artikel op Rijschoolpro.nl.

Meer info:

Scroll naar boven