Home Nieuws Tilburg en Breda trappen af met een experiment voor eerlijke wietteelt

Tilburg en Breda trappen af met een experiment voor eerlijke wietteelt

Ernst Kuipers, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maakt vandaag met D66-Kamerlid Joost Sneller de ‘wietreis’ van de teler naar een coffeeshop in Breda. Niet om samen lekker stoned te worden, maar als voorproefje van het nieuwe ‘wietexperiment’ dat start op 15 december.

Het wietexperiment

“We willen ervoor zorgen dat de hele coffeeshop-keten legaal wordt”, begint Sneller. “Dat betekent: vanaf het moment dat het zaadje de grond in gaat. Ook het transport en de verkoop van wiet wordt officieel een legale, gereguleerde keten.” Maar daar zijn niet alle partijen het mee eens. Zo zou drugs door de legalisering toegankelijker kunnen worden, waardoor het aantal verslaafden toeneemt. Het compromis? Het wietexperiment, waar in totaal elf gemeenten en tien telers aan meedoen. Een aantal coffeeshops in Breda en Tilburg gaat op 15 december al van start met de legale wietteelt. Volgend jaar zullen ook Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad zich aansluiten bij die twee steden. Het wietexperiment zal in totaal ongeveer vijf jaar lopen, maar volgens het regeerakkoord wordt er volgend jaar al gekeken naar de effecten.

Meer controle

De legale cannabisteelt start dus officieel volgende maand. Het heeft volgens Sneller veel voeten in de aarde gehad, maar er komen volgens hem enorm veel voordelen bij kijken. “Op dit moment weet je als consument bij de coffeeshop bijvoorbeeld niet welke pesticiden gebruikt worden en hoeveel THC en CBD er in een joint zitten. Dat komt doordat kwekers tot nu toe altijd illegaal te werk zijn gegaan en er daardoor geen keurmerk op wiet geplakt mag worden. Wanneer telers gereguleerd mogen kweken, kan er veel meer controle uitgevoerd worden. Nu weet je alleen: de Jack Herer is redelijk licht en de White widow is wat zwaarder. Vanaf december kan de coffeeshop daar ook meer over vertellen omdat de teler zijn wiet beter kan meten.” 

Lees het hele artikel op SpuitenenSlikken.nl.

Scroll naar boven