Pijnstillers worden veel gebruikt en ieder jaar krijgt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht, meer meldingen over vergiftigingen hiermee. Vooral de stijging in vergiftigingen met opioïde pijnstillers, met name oxycodon, is opmerkelijk. Dit staat vermeld in het Jaaroverzicht 2017 van het NVIC.
Veel pijnstillers, zoals paracetamol en ontstekingsremmende middelen als ibuprofen, diclofenac en naproxen, zijn zonder recept verkrijgbaar. Deze pijnstillers zijn in veel huishoudens aanwezig en worden geregeld in overdosering ingenomen. Al jaren is paracetamol het geneesmiddel waarover het NVIC het meest geraadpleegd wordt en ieder jaar neemt het aantal vragen hierover met een paar procent toe.
Opioïde pijnstillers zijn alleen op recept verkrijgbaar. Echter, in de afgelopen jaren is het aantal gebruikers van opioïden sterk gestegen. Dit geldt met name voor het gebruik van oxycodon: het aantal gebruikers steeg van ruim 75.000 in 2007 tot bijna 372.000 in 2016. Het aantal overdoseringen met oxycodon volgt deze trend en stijgt navenant. In 2017 werden bij het NVIC 280 mogelijke vergiftigingen met oxycodon gemeld. Dit is 6,5 maal zoveel als in 2008 (43 gevallen). Deze sterke stijging zet onverminderd door: in de eerste helft van 2018 zijn 215 overdoseringen gemeld. Gezien het feit dat het bij opioïden om sterke pijnstillers gaat, is bij overdoseringen ziekenhuisopname vaak noodzakelijk.
Lees verder op vergiftigingen.info